Η ελληνική ναυτιλία έιναι η υπεροπλία της Ευρώπης και της Ελλάδας

Οι ”Greeks” για άλλη μια χρονιά στην κορυφή του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΕ

 

 

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου, που αποτελείται από 5.520 πλοία, έχει αυξυθεί κατά 50%. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες εφοπλιστές επιστρέφουν δυναμικάστις κλίνες για νέες ναυπηγήσεις, μέσα στη χρονιά. Οι ελληνικές παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ανέρχονται ( Απρίλιος 2023) σε 241 πλοία, που αντιστοιχούν σε 19 εκ. dwt. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση 40%, σε σύγκριση με τις παραγγελίες του προηγούμενου έτους.

[..]

 

Ο ελληνόκτητος στόλος

Η ελληνική ναυτιλία έιναι βασικός πυλώνας της μεταφοράς αναγκάιων αγαθών, καθώς αντιπροσωπεύει (σε όρους dwt) το 31,27 % του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, το 22,65% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το 15,79 % του παγκόμιου στόλου μεταφοράς χημικών και προιόντων πετρελαίου, το 11,46 % του παγκόσμιου στόλου  μεταφοράς υγραερίου ( LPG) και το 8,92% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

 

[..]

 

Οι επενδύσεις

Οι έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να αξιοποιούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας και να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία και εξοπλισμό με υψηλή περιβαλλοντική αποδοση. Οι ελληνικές παραγγελίες νεότευκτων πλοίων ανέρχονται (Απρίλιος 2023) σε 241 πλοια, που αντιστοιχούν σε 19 εκ. dwt. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση 40% σε σύγκριση με τις παραγγελίες  του προηγούμενου έτους ( 173 πλόια)[..]

 

Η σημασία για την ΕΕ και για την ελληνική οικονομία

Η ναυτιλία μεταφέρει περισσότερο από το 72% του εξωτερικόυ εμπορίου της ΕΕ. Για πολλές κατηγορίες βασικών προιόντων διατροφής, ενέργειας και πρώτων υλών , περισσότερο από το 80% του συνολικού όγκου του εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ μεταφέρεται δια θαλάσσης – ‘οπως ρύζι (90%), δημητριακά (86%), λιπάσματα (86%), καφές, τσάι, και μπαχαρικά (83%), ζωικά η φυτικά λίπη κ έλαια (83%), ενώ για ορισμένα μεταλλεύματα ( νικέλιο, αλουμίνιο κια χαλκός) περισσότερο από το 97% των φορτίων μεταφέρεται δια θαλάσσης.

SOURCE: Nautemporiki

Article: Αντώνης Τσιμπλάκης